phone number
Oldal kiválasztása

Az ezüst tradíciója. Hagyomány és modernség találkozása

Keresztelő ezüst hagyomány

Miért szokás ezüst ajándékokat adni keresztelőre?

 

Az ezüst keresztelési ajándékok hagyománya és történelmi jelentősége mély gyökerekre vezethető vissza. Az emberiség már évszázadok óta ápolja a keresztelési ünnepet, és az ehhez kapcsolódó ajándékozási szokásokat. De miért éppen ezüst ajándékokat adunk keresztelőre? Ebben a blogbejegyzésben összefoglaljuk a témával kapcsolatos legfontosabb érdekességeket.

Történelem

Az ezüst ajándékok hagyománya a keresztény egyházban gyökerezik. Az keresztszülőség és az ajándékozás hagyománya egészen a negyedik századig nyúlik vissza, amikor az egyház új tagjait, köztük a csecsemőket, meglévő tagoknak kellett támogatniuk. Ez abból a félelemből fakadt, hogy a nem keresztényektől való üldöztetéstől tartottak. A szülők az egyházban lévő barátokat és családtagokat kérték fel keresztszülőnek, és keresztelési ajándékot adtak, hogy ezzel szimbolizálják a három királyok által Jézusnak adott ajándékokat.

Az ezüst ajándékozásának hagyománya igazából a Tudor és a Viktória-korban kezdett elterjedni, amikor az ezüstöt azért adták, mert értékes volt valutaként, és jó befektetésnek számított a gyermek számára. Az ezüst ajándék a stabilitást jelképezte a gyerekek számára a későbbi éveikben.

A „ezüstkanállal a szájában született” kifejezés a gazdagságba született gyermekre utal. Ez a mondás a középkorból ered, amikor a szülők ezüstkanalat adtak a gyerekeiknek, hogy távol tartsák őket a pestistől. A gazdagabb gyermekek, akiknek voltak ezüstkanalai, túlélték a járványt, az ezüst antibakteriális hatásának köszönhetően.

A Tudor-korban elterjedt szokás, hogy ezüstből készült ún. apostol-kanalakat adtak, melyekre apostolok képei voltak gravírozva, szintén magyarázatot adhat a fenti mondásra és az ezüst kanál ajándékozási szokásra.

A Viktoriánus korban az ezüst kanalak mellett más ajándékok is népszerűek voltak, például keresztelőpoharak, ezüst tojástartók, zenélődobozok és ezüst rágókák.

 

Hagyományos és modern ezüst ajándékok

Bár a modern időkben nem valószínű, hogy keresztszülöttünk a tőlünk kapott ezüst kanállal fog enni vagy az ezüst pohárból inni. Lehet, hogy érdemes lenne használni az ezüst antibakteriális tulajdonságai miatt, de a megkeresztelt baba valószínűleg ezüst csörgővel sem fog játszani. Nagyobb korában viszont így is szép emlék lesz. Mert bármilyen ezüst keresztelési ajándékot is választunk, az a tradíció és a szeretet jelképe lesz.

Ezüst kanál keresztelőre tradíció

GÁRDOS PRESENTLINE

A babacikkeken kívül egyéb ajándékok, emléktárgyak és különleges alkalmakra vonatkozó termékek széles választékát forgalmazzuk. Ezüst övcsatokat, mandzsettagombokat, pénzkapcsokat, valamint keféket és fésűket, ékszereket, zománcokat, asztali kiegészítőket és képkereteket.

Hívjon minket a +36302318665 számon, és mesélje el, kinek, milyen ajándékot szeretne. Vagy csak nézzen körül a webáruházunkban, hogy meglelje a tökéletes ajándékot a világ legtökéletesebb lényének: egy újszülött kisbabának!

Díszes ezüst kanalak keresztelőre

Ön mit gondol erről?

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Olvasson további blogposztokat…

Mire figyeljünk, ha keresztelőre hívnak minket?

Mire figyeljünk, ha keresztelőre hívnak minket?

Ha keresztelőre hívnak minket, érdemes előre felkészülni, hogy az esemény mindenki számára kellemes legyen. Tartsuk szem előtt a ruházatunkat, az ajándék kiválasztását, és a szertartás menetét!

HASZNOS INFORMÁCIÓK

Házhozszállítás

Vásárlási információk (ÁSZF)

Visszaküldési és Visszatérítési szabályzat

Adatkezelési Tájékoztató

Gravírozás

GÁRDOS PRESENTLINE

info@gardos.hu

+36 30 231 8665

1016 Budapest Aladár u. 4/b fsz

Nyitvatartás:

Hétfő, Szerda, Péntek  10:00-14:00

Kedd, Csütörtök 12:00-18:00

Szombat, Vasárnap ZÁRVA

 

ÜZENETKÜLDÉS

14 + 7 =

Ezt a weboldalt (és webshopot), a hozzá tartozó értékesítési rendszerrel az Anima Labor Online Marketing Kft. készítette.

Szeretne hasonló weboldalt? A Gárdos kedvezménnyel most 10% kedvezménnyel juthat hozzá. Tudjon meg mindent ITT »

Kosár