Oldal kiválasztása
Keresztelő ezüst hagyomány

Az ezüst tradíciója. Hagyomány és modernség találkozása

máj 26, 2023 | Ajándékozás | 0 hozzászólás

Miért szokás ezüst ajándékokat adni keresztelőre?

 

Az ezüst keresztelési ajándékok hagyománya és történelmi jelentősége mély gyökerekre vezethető vissza. Az emberiség már évszázadok óta ápolja a keresztelési ünnepet, és az ehhez kapcsolódó ajándékozási szokásokat. De miért éppen ezüst ajándékokat adunk keresztelőre? Ebben a blogbejegyzésben összefoglaljuk a témával kapcsolatos legfontosabb érdekességeket.

Történelem

Az ezüst ajándékok hagyománya a keresztény egyházban gyökerezik. Az keresztszülőség és az ajándékozás hagyománya egészen a negyedik századig nyúlik vissza, amikor az egyház új tagjait, köztük a csecsemőket, meglévő tagoknak kellett támogatniuk. Ez abból a félelemből fakadt, hogy a nem keresztényektől való üldöztetéstől tartottak. A szülők az egyházban lévő barátokat és családtagokat kérték fel keresztszülőnek, és keresztelési ajándékot adtak, hogy ezzel szimbolizálják a három királyok által Jézusnak adott ajándékokat.

Az ezüst ajándékozásának hagyománya igazából a Tudor és a Viktória-korban kezdett elterjedni, amikor az ezüstöt azért adták, mert értékes volt valutaként, és jó befektetésnek számított a gyermek számára. Az ezüst ajándék a stabilitást jelképezte a gyerekek számára a későbbi éveikben.

A „ezüstkanállal a szájában született” kifejezés a gazdagságba született gyermekre utal. Ez a mondás a középkorból ered, amikor a szülők ezüstkanalat adtak a gyerekeiknek, hogy távol tartsák őket a pestistől. A gazdagabb gyermekek, akiknek voltak ezüstkanalai, túlélték a járványt, az ezüst antibakteriális hatásának köszönhetően.

A Tudor-korban elterjedt szokás, hogy ezüstből készült ún. apostol-kanalakat adtak, melyekre apostolok képei voltak gravírozva, szintén magyarázatot adhat a fenti mondásra és az ezüst kanál ajándékozási szokásra.

A Viktoriánus korban az ezüst kanalak mellett más ajándékok is népszerűek voltak, például keresztelőpoharak, ezüst tojástartók, zenélődobozok és ezüst rágókák.

 

Hagyományos és modern ezüst ajándékok

Bár a modern időkben nem valószínű, hogy keresztszülöttünk a tőlünk kapott ezüst kanállal fog enni vagy az ezüst pohárból inni. Lehet, hogy érdemes lenne használni az ezüst antibakteriális tulajdonságai miatt, de a megkeresztelt baba valószínűleg ezüst csörgővel sem fog játszani. Nagyobb korában viszont így is szép emlék lesz. Mert bármilyen ezüst keresztelési ajándékot is választunk, az a tradíció és a szeretet jelképe lesz.

Ezüst kanál keresztelőre tradíció

GÁRDOS PRESENTLINE

A babacikkeken kívül egyéb ajándékok, emléktárgyak és különleges alkalmakra vonatkozó termékek széles választékát forgalmazzuk. Ezüst övcsatokat, mandzsettagombokat, pénzkapcsokat, valamint keféket és fésűket, ékszereket, zománcokat, asztali kiegészítőket és képkereteket.

Hívjon minket a +36302318665 számon, és mesélje el, kinek, milyen ajándékot szeretne. Vagy csak nézzen körül a webáruházunkban, hogy meglelje a tökéletes ajándékot a világ legtökéletesebb lényének: egy újszülött kisbabának!

Díszes ezüst kanalak keresztelőre

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
    0
    Kosár
    Üres a kosaradWebshop